• Hem
  • Remissvar
  • Arkiv
Växjö 20-22 oktober
2023
Om Kongressen

Nationell Estetisk Kongress är ett nätverk för alla som arbetar på framförallt gymnasiets estetiska program och också för alla gymnasieskolor som erbjuder estetiska kurser. NEK erbjuder också ett nätverk för de konstnärliga högskolorna och har intresse även för Kultur- resp Folkhögskolor.

Det arrangeras en årlig kongress, på olika platser i landet varje år. Kongressen erbjuder dels föreläsningar och information kring Estetiska programmet och estetiska kurser, dels fortbildning och inspiration i form av workshops, demonstrationer, diskussioner och presentationer. Det viktigaste inslaget på kongresserna är kanske mötena med kolleger och skolor från hela landet, möjligheten att jämföra olika sätt att lösa och förhålla sig till kurser, bedömningar och genomföranden.

Kontakt

Sverker Zadig

Mobil: 070-513 49 67
sverker.zadig@estetkongress.se

Presentationer 2022

Fredag 18 mars

11.00-Registrering - incheckning
Hus A
11.30-Ev förbeställd lunch (vid anmälan)
Hus F

85:- exklusive moms
13.00Kongressens officiella öppnande.
Aulan, Hus A

Sverker Zadig, praktisk information om årets estetkongress

Skolverket informerar – Andreas Bhatti. Undervisningsråd, Skolverket
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Estetiken, hjärnan och vår hälsa – hur hänger det ihop?
Medvetenheten om de multimodala konstnärliga aktiviteternas betydelse för vår hälsa och för vår upplevelse av världen har på senare tid blivit föremål för många analyser. Tack vare forskningen kan vi idag inhämta ny kunskap om hur våra sinnen spelar in för att öka vår inlärning och förbättra vår hälsa. Föreläsningen tar utgångspunkt från ett embodiment perspektiv, där kroppen är huvudperson.

Kort om Eva Bojner Horwitz:
Dr Eva Bojner Horwitz, är professor i musik och hälsa vid Kungl. Musikhög- skolan i Stockholm och forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet (KI). Hon är docent i socialmedicin, forskare inom kulturhälsa, specialiserad inom psykosomatisk medicin och konstnärliga modaliteter; medgrundare av Center for Social Sustainability (CSS), KI. Hon är förankrad i tvärvetenskaplig forskning, har doktorander, författat vetenskapliga artiklar (ResearchGate), böcker ("Kulturhälsoboxen", "Kultur för hälsans skull", "Improve your Health with Music", "Theatre for, by, and with patients "," Kultur och folkhälsa "," Fibromyalgi – på grund av stress? "," Humanisera hälsovården med musik "," Embodied Compassion" och bokkapitel (tex. i Oxford University Press & Springer Books). Hon är känd internationellt för sin implementering av kulturella aktiviteter i hälso- och sjukvårdssystem, i skolsystem och för sina utvärderingar med videotolkningsteknik (VIT), som kombinerar kvantitativ (stresshormonanalyser, hjärtfrekvensvariation) med kvalitativ forskning, såsom fenomenologisk hermeneutiska metoder och mikrofenomenologi. Forskningsfokus: berikande lärandemiljöer; kunskapskonserter; musik och hälsa; musik i livets slutskede; konstnärliga modaliteter och social hållbarhet; konst och humaniora; multimodalitet och lärande, kreativt lärande samt flow.
14.30Eftermiddagskaffe, Spykens restaurang
Hus F
15:00-Paneldebatt med politiker från riksdagspartierna
Finns det risk att förhållningssättet till Kultur och kulturellt utövande under pandemin kan påverka ungdomars kommande relation till kultur? Till deras sätt att själva vilja ta del av och uttrycka sig med kultur och estetiska förmågor?
Hur främjar vi barns och elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare?
Moderator Josefine Fälth. Ordf. Sveriges Elevkårer
18:00-23:00Kvällsmiddag som övergår i Estet-pub, Spykens Restaurang.
Hus F
Estetelever från Spyken underhåller

Lördag 19 mars

08.30-10.00Valbara workshops/presentationer/diskussioner
  • Dansa loss! Kom och upplev din kropp, dina resurser och känslan av att vidga ditt rörelsespråk. Lisen Gustavsson
    Med utgångspunkt i en inkluderande syn på dans, där alla kan delta, utforskar vi möjligheten till uttryck och rörelseglädje.
    Hur kan dansen bli en del av skolans hälsofrämjande arbete?
    Hur kan dansen komma fler till del och bidra till att skapa nya mötesplatser?
    Hur kan vi använda befintlig forskning för att stärka dansens plats och använda dansområdets specifika kompetens i vidare sammanhang?
    Lisen Gustafsson ger en kort introduktion till dansen ur ett hälsoperspektiv, delvis baserat på Anna Dubergs metod Dans för hälsa och dansa utan krav. Anna Duberg är fysioterapeut och medicine doktor inom hälsovetenskap vid Örebro Universitet.
    Genom ett praktisk danspass där inga förkunskaper krävs upplever vi dansen ur ett hälsoperspektiv där gemenskap, andning, självkänsla och rörelseglädje står i centrum. Kom och bli inspirerad till hur ni kan utveckla dansen och göra den tillgänglig för elever även utanför estetiska programmet.
    Lisen Gustafsson är danslärare på Sturegymnasiet i Halmstad, med inriktning på modern dans och jazz, och undervisar även i dansteori, improvisation/komposition samt balett. I sitt försteläraruppdrag med särskilt fokus på hälsa driver hon ett utvecklingsarbete där dansen erbjuds frivilligt till skolans elever som en del av att vidga kunskapen om och tillgången till dansens hälsofrämjande kraft.
    Ledig klädsel rekommenderas. Ta gärna med en vattenflaska.

  • Estetik och Media – nätverksträff, Erik Hansén

  • GeMu1 & 2 - Ökad motivation genom varierad undervisning, individuella utmaningar, och kontinuerlig formativ återkoppling. Manuel Ahlqvist

    Här presenteras många konkreta tips på hur man kan variera undervisningen i GeMu-kurserna genom olika praktiska och teoretiska moment. Vi kommer bland annat visa hur man kan använda gratismjukvaran MuseScore för att koppla teoretiska moment till klingande ljudexempel och hur vi använder gehörsträningsmjukvaran EarMaster för att få till den nödvändiga mängdträningen i gehörsundervisningen. Här kommer vi även in på hur man kan få till individuella utmaningar för varje elev. Vi kommer även visa några av de praktiska övningar vi gör för att koppla musikteori och gehör till elevernas egna musicerande. Dessutom kommer vi även ge exempel på hur vi jobbar med formativ bedömning och hur bland annat de olika mjukvarorna kan hjälpa oss med detta.

    Manuel Ahlqvist är förstelärare och musiklärare på Spyken, främst i kurserna GEMU, Ensemble, Improvisation och Gitarr. Manne är också metodiklärare på Musikhögskolan i Malmö.


  • Gestalta Musik i Tredim! Bildworkshop. Moa Falk
    Här testar du att synliggöra ett musikstycke i form och färg, med givna mixade material. Ord du kan tänka och smaka på är: MJUK, VASS, KALL, HÅRD, VARM, STRESS, LEK, ALLVAR, FARA etc.

  • Kursen Ensemble med körsång – diskussion kring upplägg och bedömningar

  • Mindfulness för ökad kroppskännedom. Workshop både i mindfulness och presentation av arbetssätt med gymnasieelever.
    Hitta andetaget och få kunskap om hur du kan använda andetaget för att få kontakt med din röst.
    Var har du dina axlar? – Med Mindfulness lär du dig upptäcka spänningar i bl.a. axlar och nacke.
    Scenskräck? Med Mindfulness lär du dig kontrollera dina känslor. Mindfulness, en paus i Hjärnkontoret. Mindfulness är en investering i dig själv. En workshop för både hållbara lärare och elever.
    Pedra Wolde är idrottslärare på Spyken, Mindfullnessinstruktör, föreläsare och författare
    Reportage i Pedagogiska magasinet om Pedras arbete med mindfulness både inom idrotts- och andra kurser.
    https://pedagogiskamagasinet.se/pedra-wolde-larare-i-idrott-och-halsa/
    Nyutkommen bok, ”Klara, färdiga, blunda” med övningar i Mindfulness:
    https://www.bonnierforlagenlara.se/klara-frdiga-blunda

  • Ny avhandling: Spelet om musiken – Unga musiker spelar digitala musikspel.
    Under de senaste årtiondena har många spelutvecklare, utbildare och forskare argumenterat för att digitala spel bör användas som miljöer för lärande. Vanliga argument har varit att spel är säkra zoner där misslyckanden inte får allvarliga konsekvenser och att spelare kan upptäcka och lära sig se aktiviteter från de professionellas synvinkel. När de simulatorlika digitala musikspelen Guitar Hero och Rock Band blev populära menade många att de instrumentlika gitarr-, trum- och mikrofonkontrollerna erbjuder en kroppslig upplevelse som bidrar till att spelare utvecklar kunnande om musik och musicerande samt att spelandet kan bli en ingång till ”riktigt” musicerande och musikundervisning.
    Syftet med avhandlingen är att bidra till en förståelse av hur samspelet mellan individ, och spelmiljö i en social kontext formar spelaktiviteten när unga musiker, de som vill lära sig den aktivitet spelen handlar om, tar sig an simulatorlika digitala musikspel. Intresset riktas mot hur denna grupp kan använda, utveckla och uttrycka erfarenheter, kunnande och identitet relaterade till musik och musicerande, men även digitala spel och spelande.
    Länk till avhandlingen https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/66461
    Reportage kring avhandlingen https://pedagog.malmo.se/artiklar/jens-idelands-avhandling-spelet-om-musiken-om-musikstudenter-som-spelar-guitar-hero-och-rock-band/
    Jens Ideland, Vetenskaplig utvecklingsledare på Pedagogisk inspiration och lektor på Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen (Malmö stad)

  • Presentationsteknik I denna workshop deltar du aktivt.
    Du får ta del av verktyg som du kan använda när du ska presentera en text/akt inför en publik.
    Vi fokuserar på vad som är viktigt i ett sceniskt framträdande.
    En konst som både dina elever och du själv kan gagnas av.
    Kroppsspråkets, röstens och innehållets betydelse för resultatet i anförandet.
    Samt tips på hur man hanterar man nervositet.
    Olivia Longo
    Teaterlärare på Spyken.
    Frilansande skådespelare i regionen sedan slutet av 90-talet.
    Regissör för bl.a. Musik i Syds produktioner samt föredragshållare i Kultur Crew, Riksteatern.

  • Skolverket möter Skolledarna.
    Andreas Bhatti, Undervisningsråd vid Skolverket med ansvar för det Estetiska programmet. Andreas undervisar också i Ämnesdidaktik vid Musikhögskolan i Malmö

10.00-10.30Förmiddagskaffe, Spykens restaurang
Hus F
10.30-12.00Valbara workshops/presentationer/diskussioner
  • Drag och genusgestaltning.
    I denna workshop får du som deltagare på ett lekfullt sätt utforska genus genom övningar i kroppsspråk, attribut och rollspel. Vi definierar ”Drag” som ett kroppsligt sätt att problematisera genus. Under passet varvar vi praktiska övningar med reflektion och diskussion. Det krävs ingen teatervana för att delta i passet, det passar både dig som arbetar med teater och vill utforska nya uttryck, och dig utan teaterbakgrund som är nyfiken på genus och normkritik.

    Workshopledare är Paulina Göth från PotatoPotato Scenkonst. PotatoPotato är ett experimentellt scenkonstkollektiv baserat i Malmö. Inom projektet Squeer har PotatoPotato under tio års tid skapat föreställningar och workshops som genom ”drag” utforskar normer och kategoriseringar. Genom sina dragkaraktärer har Squeer utmanat och roat publiken i 35 olika shower. PotatoPotato har tidigare hållit workshops och kurser för bland annat Forum för Levande Historia, Pedagogisk inspiration, Lunds Universitet, Regionteatern Blekinge-Kronoberg, Teaterhögskolan i Malmö och elever i årskurs 8-9 i Malmö. Mer info om PotatoPotato och Squeer finns på vår hemsida: potatopotato.se

  • Drömmen om det goda.
    Kan elever hitta sin egen väg till lugn och ro?
    I vår vardag med överflöd av information, många stressfaktorer, högt tempo med många val och konfliktsituationer behöver alla få mer tid för lugn och ro. Forskning och erfarenhet visar att regelbundna enkla övningar med våra metoder ökar välbefinnande och minskar stress, våld och aggressivitet. På så sätt kan alla hitta sin egen väg till lugn och ro. I februari 2015 fick Drömmen om det goda veta att vi erhållit ett stort stöd från Allmänna Arvsfonden för att genomföra ett nationellt projekt i gymnasieskolor, ”Mitt lugn”. Elever tränar enkla mindfulness-baserade övningsformer på lektionstid i åtta veckor. De får sedan stöd att lära elever i de yngre årskurserna metoderna. Förhoppningen är att metoderna ska leva vidare på skolorna genom elevernas egna engagemang.
    www.drommenomdetgoda.se
    Marie Boris-Möller är medgrundare till den ideella föreningen Drömmen om det goda med gedigen erfarenhet från kultur, näringsliv och den ideella sektorn. Marie leder idag den operativa verksamheten som generalsekreterare för Drömmen om det goda.

  • Emballagekostymer. Med enkla material från emballage, bygger vi om våra kroppar, skapar kostymer använder dessa i en kort performance.
    Att bygga kostym och kropp för ett förlopp.
    Workshopen består av två delar. En där vi med hjälp av enkla material från emballage och kontorsvärlden, bygger om våra kroppar och skapar kostymer. En annan där vi använder dessa i en kort performance som är uppbyggd med hjälp av slumpen och en koreografisk grundstruktur. Metoder och arbetssätt är inspirerade från Reggio Emilia pedagogiken, devising, samt den experimentella scenkonstscenen. Arbetssättet kan med fördelas göras tillsammans med barn och unga i en skolkontext men passar egentligen alla åldrar och sammanhang där frågor kring kropp, form, och identitet kan diskuteras.
    Håkan Magnusson

  • Hur gör vi för att lära ungdomar och unga vuxna skriva och läsa noter?
    Konkreta uppslag på hur vi på olika sätt kan arbeta kreativt när vi lär ungdomar och unga vuxna att skriva och läsa noter.
    Mattias Svensson Sandell, tonsättare, lärare och utbildningsledare på Gotlands Tonsättarskola.

  • Kroppen i rummet och rummet i kroppen, Feldenkrais®metoden för scenkonstnärer. Många dansare, musiker och skådespelare vittnar om trötta och ömmandemuskler. Hur kan vi hitta trygghet och stabilitet genom att medvetengöra vanor och ovanor? Hur kan vi spela/agera/dirigera vackrare och lättare? Att göra det omöjliga möjligt, det möjliga lätt och det lätta vackert är metodens essens. Grundaren Moshe Feldenkrais menade att om man vet vad man gör kan man göra vad man vill. Då är det möjligt att ha en ansträngande position en längre tid eller att göra utmanade rörelser ofta utan att det sliter. Förutom kroppsmedvetenheten utvecklas också rumsuppfattningen genom metoden. Detta kan du tillämpa i det egna skapandet och i undervisningen (oavsett om du sjunger, leder kör, spelar, dansar, spelar teater eller målar). Genom en ökad kunskap om dig själv som kropp i rummet ökar också dina möjligheter att skapa (i) och gestalta rum. Den insikten kan ge en ny infallsvinkel vid iscensättningar av konserter och dans-och teaterproduktioner och ge nya infallsvinklar i samband med kostymdesign, ljussättning och ljuddesign.
    Workshopen ger en kort introduktion följd en Awareness to Movement®- lektion, Medvetenhet/närvaro genom rörelse. Bekväma kläder!
    Lena Fogelberg är aukt. feldenkrais®pedagog och leg. lärare i Teater, Svenska och Konst och kultur och har arbetat med feldenkrais®metoden med dansare, musiker, skådespelare och idrottsmän. Feldenkrais är för Lena ett givet moment i arbetet med eleverna på gymnasiet/gymnasiesärskolan.

  • Kulturhistoria och Konstarterna och samhället, diskussion om upplägg och bedömning. Hur kan vi möjliggöra för eleverna att få mer "praktisk" kulturhistoria?

  • Ledare och grupp. Workshop om de fyra gruppstadierna.
    Stämmer det att gruppen lever sitt eget liv? Den nya gruppen börjar trevande och söker tillit och anknytning för att sedan präglas av revolt och konflikt. Deltagarna närmar sig sedan varandra och formar gruppen så att den - i bästa fall - blir ett välfungerande, högpresterande team. Forskning visar att alla grupper i princip följer just detta mönster. Den här workshopen utgår ifrån Susan Wheelans bok Att skapa effektiva team (2017) om de fyra grupputvecklingsstadierna. Här ställer vi oss frågan vilket ledarskap som varje gruppstadium behöver. Hur ska ledaren agera för att på bästa sätt hjälpa gruppen igenom processen och bli så trygg och effektiv som möjligt? Föreläsning kombineras med diskussioner, gestaltningar och rollspel.
    Charlotte Flensburg, uppvuxen i Lund. Dramapedagog, gymnasielärare i teater på Sturegymnasiet i Halmstad, universitetsadjunkt på ämneslärarutbildningen i teater på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

  • Modernismen. En ny konst. En ny värld. Guidad visning på Kulturen (bl.a. Lunds två modernistiska pionjärer GAN, Gösta Adrian-Nilsson och Wiwen Nilsson)
    https://www.kulturen.com/utstallningar/modernismen/

  • Nätverksmöte, för skolor som idag har Estetisk Särskild variant på Humanistiskt, Samhällsvetenskapligt eller Naturvetenskapligt program

  • Styrketräning för dansare - Vad, hur och varför? Starkare och bättre dansare som håller i längden - Eller bulkiga muskler, överträning och minskad rörlighet?
    Susanna Piculell, fysioterapeut och specialist i idrottsmedicin och Linda Nihlén danspedagog och dansare, som båda arbetar på Lunds Dans och Musikalgymnasium pratar om styrketräning för dansare. Praktiska övningar att använda själv eller att ta med sig till sin undervisningssal blandas med tips, råd och utbyte av erfarenheter.

12.00-13.30Lunch, Spykens restaurang
Hus F
13.30-15.00Valbara workshops/presentationer/diskussioner
  • APME (Att Påverka Med Estetik). "Kära framtida generationer "vi ber om ursäkt". Workshop kring ett projekt-arbetssätt utifrån hållbarhetsperspektiv.
    Detta projekt träffar mitt i prick med EU´s globala mål för hållbarutveckling. Du får ta del av ett beprövat ämnesövergripande samarbete.
    Vi visar hur du kan kombinera flera uttryckssätt för att påverka och beröra människor.
    Vi tar upp den kreativa processen och presenterar nycklar för att stärka hela skolans miljö med livemusik, vernissage och visuella effekter.
    Du får även tips och idéer hur du kan använda digitala verktyg inom visuell kommunikation och design.
    Projektet knyter an till aktuella händelser och kan användas som kreativt projekt på alla gymnasieskolor.
    Charlotta Svärd är bild- och biologilärare på Spyken, Tommy Wallström är musiklärare på Spyken och på Lunds Dans & Musikalgymnasium.

  • Att skissa för scenografi och dess fyra dimensioner.
    Workshopen kommer att ge verktyg och metoder för att jobba med snabba skisser i inledningen i arbetet med scenografi. Vi inleder med en föreläsning om scenografi med fokus på scenografins fyra dimensioner, höjd, djup, bredd och tid. Därefter kommer vi att arbeta med enkla scenografimodeller som deltagarna får utveckla för ett kort dramatiskt stycke. Dessa är utgångspunkten för vidare diskussioner om scenografins essens.
    Håkan Magnusson

  • Gymnasiearbetet, diskussionsforum. Alla inriktningar

  • Informationsvisualisering i estetik och media.
    Presentation kring hur man kan använda skapandet av informationsgrafik som en utgångspunkt i visuella medieämnen, och för den delen gärna arbeta ämnesövergripande, för att balansera de pedagogiska aspekterna kreativt skapande, produktionsprocess och bildning, på ett intressant sätt. Presentationen är upplagd utifrån dessa tre aspekter och öppen för en diskussion om hur man kan tänka på dessa delar som alla estetlärare har att förhålla sig till.
    Jan Ekenberg, Erik Hansén, Rosita Irengård, Christofer Salestam är alla lärare i medieämnen på Spyken

  • Krig & väpnade konflikter i kulturuttryck
    Konstarterna & samhället Estetisk kommunikation
    Från trummarslagarpojkar till svensk gangster rap.
    Visuell konst, dans, graffiti och installationskonst.

    KRIG, KRIS OCH VÄPNADE KONFLIKTER har i alla tider bearbetats i kulturella uttryck. Antingen under läkningsprocessen eller i realtid för att kommunicera, informera eller för att sprida propaganda. Olika estetiska uttryck används för att mobilisera och rekrytera.
    Via uttryck av krig kan vi kunskap om konflikter runt om i världen. Via uttryck av krig kan krigsförbrytelser upptäckas och i efterhand kan bilden utgöra vittnesmål om brott mot folkrätten.
    Via kunskap om hur estetiska uttryck på olika sätt kan vara kopplade till väpnade konflikter och krig kan vi öka vår kunskap om vår omvärld, få ett bredare perspektiv på vad kulturuttryck gör, skapar mening eller rustar oss för att kritiskt förhålla oss till dem.
    Presentation av hur man inom ramen för konstarterna och samhället, estetisk kommunikation kan arbeta med detta angelägna tema.
    Ett brett exempel på kulturuttryck som utgör referensram och presentation av didaktiska verktyg som detta angelägna tema kan behöva. Skolan ska våga beröra svåra och angelägna teman.
    Till detta undervisningsmaterial finns exempel av DAESH-propaganda och gängkriminalitet. Det senare ett ytterst angeläget tema att förhålla sig till som lärare i Sverige år 2022.
    Referenser till föreläsning: kriminaljournalisterna Lasse Wierup (DN), Diamant Salihu (SVT), Amnesty, Bilden av Krig på Bonnier Konsthall m. fl. Ida Kriisa är profilansvarig för KONST & DESIGN vid Kulturama gymnasium.


  • Ny avhandling. "Jag har också rätt att ljudsätta världen" - om tjejers och transpersoners tillblivelser som musikskapare i musikteknologiska lärmiljöer.
    Gissa vad som händer när beatet går på? - Jag rhymar som en queen. Jag är på högsta nivå.
    Resultatet från avhandlingsstudien visar bland annat att unga (13–21 år) inte upplever en begränsning när det kommer till musikutövande och musikskapande utifrån att de definierar sig som tjejer eller transpersoner, de upplever snarare att begränsningarna beror på att de inte är killar. Studien visar också att musikprogram eller datorer inte upplevs vara könade på samma sätt som exempelvis jam, eller instrument som trummor eller elgitarr. Samtidigt visar statistik på att musikbranschen är långt ifrån jämställd, sett till vem som i praktiken skapar och producerar musik i Sverige. Detta kan antas få en påverkan på skolans undervisning ur ett genusperspektiv då populärkultur är en del av skolans verksamhet. Hur kan vi lärare, lärarutbildare och forskare tillsammans verka för att fler ska få möjligheten att ljudsätta världen?
    Camilla Jonasson fil dr i musikpedagogik, lärarutbildare, feminist och rocktrummis kommer med utgångspunkt från sin avhandling att samtala och leda diskussioner om musikskapande, musikteknologi och jämställdhet.

  • Ny forskning vid Konsthögskolan i Malmö. Varför vill konstnärer doktorera?
    Gertrud Sandqvist har varit rektor för Konsthögskolan i Malmö sedan 2011, och innehade dessutom posten mellan 1995 och 2007.
    Professor Sandqvist har skrivit omfattande, huvudsakligen om den europeiska samtidskonsten sedan tidigt 1990-tal, och hennes senaste publikation är Estragon, en monografi över den norske målaren Olav Christopher Jenssen, som gavs ut 2018. 2010 var hon medkurator för Modernautställningen på Moderna Museet i Stockholm. Tillsammans med Sarat Maharaj, Dorothee Albrecht och Stina Edblom var hon kurator för 2011 års upplaga av Göteborg International Biennial for Contemporary Art. På senare år har hon dessutom kuraterat Siksi—The Nordic Miracle Revisited på Galleri F 15, Moss, Norge, 2015; Red Dawn på HISK, Gent, Belgien, 2014; Channeled, där verk av samtida konstnärer visades intill verk av Hilma af Klint, på Lunds Konsthall, 2013; samt Against Method för Generali Foundation, Wien, 2013.

  • Pågående forskning i dans och teater
    Projekten "På STUDS! Praktiknära Återkoppling - Studie av Teater-, Undervisning och Dans-Situationer", samt "Bedömning av kunnande i dans och teater inom gymnasieskolan"presenteras.

    Vi introducerar och diskuterar ett avslutat ULF-projekt (Utveckling, Lärande och Forskning) samt ett nyss uppstartat forskningsprojekt finansierat av Skolforskningsinstitutet. Båda projekten genererar undervisningsutvecklande forskning där lärare är medforskare i studierna. I det genomförda ULF projektet är bedömningsfrågor centrala och angelägna men det finns generellt en risk om lärarnas huvudsakliga uppgift, undervisningen, kommer i bakgrund och bedömningen i förgrund.

    Det är problematiskt om de nuvarande kunskapskraven blir utgångspunkt för lärarnas arbete med undervisning. Det övergripande syftet med projektet är att gemensamt i lärarlag formulera kvaliteter.
    Genom att artikulera kvalitativa aspekter av ett kunnande så kan planering av undervisning hanteras på ett systematiskt sätt i lärarlag. Projektet sätter fokus på hur kvalitativa aspekter av ett kunnande som tar sig gestaltande uttryck kan värderas. Medverkande skolor : Schillerska gymnasiet och Hulebäcksgymnasiet  i Göteborg
    I det uppstartade projektet "På Studs! Praktiknära Återkoppling - Studie av Teater-, Undervisning och Dans-Situationer avser titelns ’praktiknära återkoppling’ den formativa bedömning som sker i återkopplingen av en undervisningssituation. Syftet med projektet är att utveckla kunskap om kunnande som kommer till uttryck i kroppslig, gestaltande form samt att på vetenskaplig grund utveckla metoder som kan stärka undervisningspraktiken inom skolämnena dans och teater.
    Medverkande skolor: Schillerska gymnasiet  i Göteborg och Fryshusets gymnasium, Stockholm.
    Pernilla Ahlstrand, Göteborgs universitet och Ninnie Andersson, Stockholms Konstnärliga Högskola

    Pernilla Ahlstrand arbetar som lektor vid Göteborgs universitet.  Hon disputerade 2014 vid Stockholms universitet med avhandlingen Att kunna lyssna med kroppen. En studie av gestaltande förmåga inom gymnasieskolans estetiska program, inriktning teater. Forskningsintresset rör ämnesdidaktiska problemställningar och undervisningsutvecklande forskning, särskilt hur kunnande i teater kan artikuleras. Ahlstrand har drivit flera skolutvecklings- och forskningsprojekt inom skolämnena dans, musik och teater där lärare är medforskare, främst utifrån modellen learning study.

    Ninnie Andersson arbetar som lektor vid Stockholms konstnärliga högskola. Hon disputerade 2016 vid Luleå tekniska universitet med avhandlingen Communication and Shared Understanding of Assessment: A Phenomenological Study of Assessment in Swedish Upper Secondary Dance Education. Forskningsintresset rör danspedagogik med fokus på bedömning, community dans för personer över 65 år, hur kunnande i dans skrivs fram i kursplaner och kan artikuleras i unervisning. Andersson är även verksam som gymnasielärare i dans på Södra Latins gymnasium och Kulturama gymnasium.


  • Skissernas museum, guidat studiebesök
    Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.
    https://www.skissernasmuseum.se/om-museet/
    En nyöppnad basutställning handlar om minnesmärken och monument från samlingen. Monument tillhör en av de kanske viktigaste kategorierna av konst i offentliga rum genom historien. Det är en konstform som än idag ofta engagerar människor och väcker stor debatt. Under 1900-talet började många konstnärer dessutom vända upp och ned på den traditionella monumentaliteten med kritiska, skeptiska eller ibland parodiska anti- monument.
    https://www.skissernasmuseum.se/utstallningar/minne-monument/

  • Teaterworkshop i karaktärsarbete – Kroppsmedvetande, karaktär och kostym. Främst teaterlärare men alla nyfikna är välkomna. Jag blandar in en del yogaövningar för att jobba med kroppsmedvetande. Jag jobbar också med att deltagarna ska förstå skillnaden i kroppsuttryck mellan det privata jaget/kroppen och den gestaltade karaktären.
    Gunilla Book, teaterlärare och certifierad yogalärare. Jag har jobbat med drama/teater sedan 1980, har arbetat med allt från förskolebarn till komvux och folkhögskola. Frilansat under ett antal år. Arbetat med Moomsteatern i Malmö. Regisserat på Moomsteatern (Trean, Tuppen och Trollkarlen, Grisfarmen) och andra uppsättningar. Teaterlärare på Spyken sedan 2000.

15.00-15.30Eftermiddagskaffe, Spykens restaurang,
Hus F
15.30-17.00Valbara workshops/presentationer/diskussioner
  • Datorn som instrument – EDI.
    Sedan hösten 2017 har Ystad Gymnasium som första estetiska program i Sverige utbildat i datorn som instrument - ett instrument precis som vilket annat.
    Utfallet har visat instrumentets betydande och växande relevans, enbart sång är ett mer populärt instrumentval i Ystad. Sedan starten har Berklee College of Music samt en handfull gymnasieskolor i Sverige börjat utbilda i detsamma.
    Erik Lundahl, förstelärare på Ystad Gymnasium delar med sig av sin bild av datorn som instrument, om hur det kom till och konkreta arbetsmetoder för detta.
    Programpunkten innehåller en presentation, en Q&A med möjlighet till diskussion samt en workshop med datorn som instrument.

  • Drömmen om det goda.
    Kan elever hitta sin egen väg till lugn och ro?
    I vår vardag med överflöd av information, många stressfaktorer, högt tempo med många val och konfliktsituationer behöver alla få mer tid för lugn och ro. Forskning och erfarenhet visar att regelbundna enkla övningar med våra metoder ökar välbefinnande och minskar stress, våld och aggressivitet. På så sätt kan alla hitta sin egen väg till lugn och ro.
    I februari 2015 fick Drömmen om det goda veta att vi erhållit ett stort stöd från Allmänna Arvsfonden för att genomföra ett nationellt projekt i gymnasieskolor, "Mitt lugn". Elever tränar enkla mindfulness-baserade övningsformer på lektionstid i åtta veckor. De får sedan stöd att lära elever i de yngre årskurserna metoderna. Förhoppningen är att metoderna ska leva vidare på skolorna genom elevernas egna engagemang.
    www.drommenomdetgoda.se
    Marie Boris-Möller är medgrundare till den ideella föreningen Drömmen om det goda med gedigen erfarenhet från kultur, näringsliv och den ideella sektorn. Marie leder idag den operativa verksamheten som generalsekreterare för Drömmen om det goda.

  • Efter #metoo. Att arbeta praktiskt och teoretiskt med normer, makt och könsuttryck. Vi utforskar särskilt maskulinitetsnormer och hur dessa påverkar skolans jämställdhetsarbete. Hur skapar vi en samtyckeskultur?
    Thomas Karlsson- teaterlärare på Estetiska programmet, Sturegymnasiet i Halmstad sedan 20 år. Arbetar med devisen-alla kan spela allt på scenen. Har också uppdrag på skolan att driva Kubenprojektet om mänskliga rättigheter, samt ett förvaltningsuppdrag att stödja chefer i jämställdhet, diskriminering och barnrätt.
    Lisen Gustafsson- danslärare och förstelärare på Estetiska programmet, Sturegymnasiet i Halmstad. Har mångårig erfarenhet av arbete med kroppen som uttrycksmedel och att arbeta konstnärligt utifrån normer och mänskliga rättigheter.

  • Estetisk kommunikation. Diskussion om upplägg och bedömning av kurserna

  • Monologtexter – utgångspunkt i handlingens teori
    Handlingens teori i sceniska gestaltningar-
    Den här workshopen belyser vikten av aktioner inom skådespeleri.
    Ni får ta del av en elevgrupps arbete med monologtexter där arbetet tar
    utgångspunkt i handlingens teori. Denna metod används framgångsrikt på
    Teaterhögskolan i Malmö och ämnet är rikt utforskat av Kent Sjöström.
    Vi tar även tillfället i akt att dela erfarenheter med varandra från vår egen
    undervisning inom ämnet.
    Olivia Longo
    Teaterlärare på Spyken.
    Frilansande skådespelare i regionen sedan slutet av 90-talet.
    Regissör för bl.a. Musik i Syds produktioner samt föredragshållare i Kultur Crew, Riksteatern.

  • Ny forskning vid Teaterhögskolan i Malmö
    Doktoranderna Charlotte Østergaard och Steinunn Knúts-Önnudóttir presenterar sina pågående projekt och docent Sven Bjerstedt presenterar sin senaste bok: Storytelling in Jazz and Musicality in Theatre

  • Nätverksmöte, för skolor som idag har Spetsutbildningar

  • Soundtrap som effektivt, kreativt redskap i ensembleundervisningen.
    I den här presentationen visas konkreta tips på hur vi, i ensemble- undervisningen, kan använda gratismjukvaran Soundtrap, som är ett lättanvänt, molnbaserat sequenserprogram. Vi kommer bland annat visa hur eleverna kan nå högre mål genom att höja den kreativa kvaliteten i de musikaliska bearbetningarna. Dessutom går vi igenom hur man i Soundtrap enkelt kan arbeta kollaborativt, både inom gruppen och tillsammans med läraren, vilket gör Soundtrap till ett utmärkt redskap för skapandeprocesser.
    Manuel Ahlqvist är förstelärare och musiklärare på Spyken, främst i kurserna GEMU, Ensemble, Improvisation och Gitarr. Manne är också metodiklärare på Musikhögskolan i Malmö.

  • Textiltryck som konstform – workshop
    Dyveke Zadig, välkänd Malmökonstnär håller i denna workshop och berättar om textiltryck som konstform. Du kommer också att få möjlighet att praktiskt prova på att trycka och lära dig grunderna i hur du själv på ett enkelt sätt kan praktisera textiltryck i din undervisning.
    Dyveke arbetar i skilda material och i gränslandet mellan konst och konsthantverk. Hon arbetar främst med screentryck på textil och papper, men även med glaskonst i den egna ateljén på Österlen. Hennes arbete som konstnär innefattar förutom utställningsverksamhet offentlig konst, curating och undervisning. Hon erhöll 2000 Region Skånes Kulturpris och 2014 Malmö stads Kulturstipendium. www.zadigart.se

19.00-24.00Festmiddag i Lilla Salen, Akademiska Föreningen, Sandgatan 2.

Söndag 20 mars

09.00Inriktningsmöten i respektive Estet-lokaler för presentation av Spykens undervisning och lokaler samt möjlighet för diskussioner kring undervisning, kursupplägg, resurser, och bedömning. Bild och formgivning, Dans, Estetik & Media, Musik, Teater
10.30Förmiddagskaffe, Spykens restaurang
Hus F
11.00Skolverket, vad händer framöver?
Spykens Aula, Hus A

Andreas Bhatti. Undervisningsråd Skolverket
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Katastrofkapitalism och business as usual
Om drömmar om en förändrad lärarroll i det digitala klassrummet
Aktuell artikel av Malin: https://www.skolaochsamhalle.se/flode/skolan-och-covid-19/malin-ideland-katastrofkapitalism/

Malin Ideland. Professor i utbildningsvetenskap och docent i etnologi vid Malmö universitet
https://mau.se/personer/malin.ideland/

12.30Kongressens avslutande.
Sverker Zadig

ev. förbeställd Take away-lunch/baguette/sallad
, 85:- exkl moms
Ost och skinkbaguett, med mineralvatten
Rostbiffsbaguett, med mineralvatten
Pastasallad med soltorkad tomat, oliv och kyckling, med mineralvatten
Grekisk pastasallad med fetaost, oliv och skinka. med mineralvatten
Vegetarisk-vegansk baguett, med mineralvatten
Vegetarisk-vegansk sallad, med mineralvatten

 
Nationell Estetisk Kongress i Sverige AB. Organisationsnummer: 556834-6026
Postadress: Pillas väg 2, 266 51 Vejbystrand, Mail: info@estetkongress.se
Copyright © 2013 Nationell Estetisk Kongress i Sverige AB
All Rights Reserved | Avtalsprinciper och Integritetspolicy