Tillfällig sida

Varmt tack till alla er som deltog under Estetkongressen på Malmö latinskola oktober 2024.

Kongressen var mycket välbesökt och blev värdefull i kommande planering för nästa läsår, genom alla diskussioner kring nya ämnesplaner inför Gy2025. Föreläsningar, workshops och presentationer bidrog också till att det blev en rejält effektiv och rolig fortbildningshelg. Under Arkiv/Dokument finns ett flertal presentationer, redovisningar och minnesanteckningar. Fyll gärna på med fler minnesanteckningar genom att skicka dessa till info@estetkongress.se.

Några reflektioner kring annat än Gy2025 som jag berörde vid avslutandet av kongressen är den mycket läsvärda Kultursamverkansutredning som presenterades hösten 2023, nästan samtidigt som det årets Estetkongress hölls. Utredningen Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun, SOU 2023:58, överlämnades av utredaren Mats Svegfors. Kulturminister Parisa Liljestrands kommentar var:

– Det är viktigt att modellen vidareutvecklas så att den i ökad grad kan bidra till kultur i hela landet och till att de nationella kulturpolitiska målen uppfylls. Vari denna “vidareutveckling” består är vi flera som undrar.

Vi försökte tidigt att till nyss avhållna kongress i Malmö bjuda in såväl kulturministern som skol- och utbildningsministrarna, men ingen kunde tyvärr deltaga. Denna utredning initierades av den förra regeringen vilket kanske är skälet till att den inte verkar ge något större avtryck nu. Den är emellertid, menar jag, mycket läsvärd och där finns många formuleringar och resonemang som bör kunna användas av oss alla gentemot politiker och tjänstemän lokalt. I synnerhet kapitel 10.3 som handlar om “Kulturinstitutionen skolan”. Där står som slutsats och sammanfattning:

Det är avgörande att det offentliga skolsystemet kan ge alla elever, oavsett bakgrund, en kvalificerad kulturell orientering. De estetiska ämnena bör i grundskolan och gymnasiet tillmätas större vikt.”

Kanske kan det finnas anledning att återkomma till detta vid 2025 års Estetkongress i Stockholm, då vi möjligen är närmre den politiska maktens boning? Läs utredningen, framförallt kap 10:3!

Även utredningen Kreativa Sverige! Nationell strategi för främjande av hållbar utveckling för företag i kulturella och kreativa branscher, SOU  2022:44, berör i sin förlängning oss och våra ungdomar. Den behandlar inte skola och utbildning utan de kulturella och kreativa branscherna, men dit kommer en del från estetiska program/utbildningar.

Ett orosmoln för somliga är kanske de ändringar i skollagen som förbereder “regional planering och dimensionering av gymnasial utbildning”, vilka ska börja tillämpas första gången i fråga om utbildning som påbörjas 2025.

Här är SKRs, Sveriges Kommuner och Regioners beskrivning av införandet av reformen >

Från Nationell Estetisk Kongress skrevs 2020 ett mycket tydligt remissvar på denna utredning. Där finns många argument och formuleringar som kanske fortfarande kan tjäna sitt syfte.

Ytterligare ett område som berör oss är hur de riksrekryterande spetsutbildningarna nu kommer att utformas. De “teoretiska” spetsutbildningarna som tidigare varit försöksutbildningar permanentas nu. I samband med detta stramas reglerna för att anordna spetsutbildningar upp som kan läsas i regeringens pressmeddelande här >

Det finns många frågor kring dessa “nya” spetsutbildningar och hur permanentandet av dessa eventuellt också förändrar förutsättningar för de estetiska spetsutbildningarna. Författningstexten har ändrats (publicerad 1 oktober 2024, i SFS 2024:676). Där beskrivs bland annat att det (som jag förstår det) för de teoretiska spetsutbildningarna skall krävas betyget A från motsvarande kurs från åk 9 för behörighet till spetsutbildningen (se §22 a). Om motsvarande krävs (eller kommer att krävas) även för de estetiska spetsutbildningarna tycker jag är något oklart. Många av våra estetiska spetsutbildningar har inte heller “motsvarande kurs eller ämne” i grundskolan.

Nationell Estetisk Kongress bevakar dessa frågor tillsammans med Föreningen Sveriges spetsutbildningar www.spetsutbildningar.se. Frågor kring de riksrekryterande estetiska spetsutbildningarna kommer att vara ett inslag vid nästa års Estetkongress.

2025 års Estetkongress kommer att äga rum i Stockholm, i samarbete med Fryshuset gymnasium, helgen 17-19 oktober.

Vi ser mycket fram emot denna kongress, och en hel del i planeringen har redan fallit på plats, vissa hotell är förbokade, festmiddag reserverad och programmet utarbetas. Kom gärna med förslag eller önskemål genom att mejla till: info@estetkongress.se.

Varmt välkomna 2025, till Fryshuset gymnasium, fredag till söndag 17 – 19 oktober.


Sverker Zadig
Kongressansvarig

E-post: sverker.zadig@estetkongress.se
Telefon: 0705-13 49 67
Webbplats: www.estetkongress.se

Rulla till toppen